217 poze   11775 vizite

Araucana

Gaina Araucana, cunoscuta de asemenea si sub numele de gaina Mapuche, este originara din Argentina si Chile, partea de Sud. Aceasta pasare provine din unirea a doua rase, Kallonca, care se caracterizeaza prin lipsa cozii si Ketro, care are un fel de cercei formati din piele in apropierea iesirii canalului din ureche, ei sunt acoperiti de pene asemanatoare cu cele de pe piept.
Caracteristicile fizice pot fi recunoscute datorita penajului liber si in unele cazuri prin amestecul culorii negru si alb. O alta caracteristica comuna acestei rase este ca pasarea poate fi acoperita complet de pene negre, albastre sau albe stropite cu negru. De asemenea poate fi recunoscuta dupa creasta tripla, barba cu pene mici , urechi rosii, picioarele de culoarea maslinei si cercei de pene identice celor de pe piept.
oua verzi
Este o specie unica, crescuta in campurile chilene, cu plante medicinale introduse in alimentatie. Conform datelor istorice datate din 1850, s-au descoperit trasaturi speciale la aceste pasari crescute de Mapuches, popor indigen din Chile, de la care au adoptat si numele. Se mai stie ca intre anii 1920 si 1930, aceste pasari au fost duse in SUA si Europa, pentru particularitatile lor, sau calitatea lor, de a face oua de culoare verzi, se gasesc si in ziua de azi in crescatorii de rasa si asociatii.
Caracteristicile Rasei Araucana >>> se accepta trei varietati Kollonca, Kollonca cu cercei si Ketro ultimele doua pot fi cu sau fara cercei. Cocosul este de marime medie de 2,5 kg pana la 2,7 kg . Gaina este de marime mica, greutatea de 2kg pana la 2,2 kg. Picioare de marime mica , culoarea maslinei. Cozi curate fara pene . Cap mic,cu pielea foarte galbena. Creasta de tip ,,mazare mica,,. Urechile micute si barba mai mica decat creasta. Gat lung, aripa lunga si cioc mic. Gaina Araucana este unica care face oua cu coaja de culoarea albastru /deschis. Culoarea se produce datorita unei enzime secretata de ovioduct care transforma hemoglobina in biliverdin, un pigment care este incorporat in ou pentru a forma coaja .Aceasta culoare depinde de gaina,adica ,daca se oua pe fiecare zi culoarea este mai palida , daca se oua la doua ,trei zile culoarea este mai intensa.
Sunt colectate anual intre 120 si 130 de oua. Greutatea medie este de 59,5 grame de ou si nu prezinta diferente majore fata de ouale obisnuite. Oul de gaina Araucana se caracterizeaza printr-un galbenus de marime mai mare si o coaja mai tare ,care face posibila pastrarea continutului mai mult timp. Cu un gust excelent ,aceste oua sunt foarte cerute de magazinele Gourmet, sunt ideale pentru copt, prajituri, pentru sportivi deoarece sunt bogate in proteine si nu afecteaza colesterolul.
In acelasi timp carotenoizi, continuti de ou, ajuta la protejarea organismului de procese degenerative ,cum ar fi cancerul, diabetul,precum si a bolilor cardiovasculare . In afara de aceste proprietati , oul, are caracteristici nutritionale similare cu ouale maro in ceea ce priveste glucoza si solidele , cu o contributie mare de caroten. Ouale albastre au galbenusurile de un galben auriu. Exista un factor genetic , care decide cea mai mare concentratie de caroten, care duce la galbenusul de culoare galben auriu. Cu cat este mai mare cantitatea de xantofile, luteina si zeaxantina , cu atat este mai puternica culoarea galben auriu , care este dorita de consumatori.
Coaja este de o fragilitate inferioara , datorita grosimii. Indicele de galbenus de ou albastru[raportul dintre inaltimea si diametrul de galbenus exprimata in procente] este o medie cu valori de 46,9 %mai mare decat valoarea de oua maro. Acest lucru ar indica o calitate superioara a oului albastru , datorita grosimii cojii se reduce pierderea de apa ,conservandu-se prospetimea oului pentru o perioada mai mare de timp.Datorita grosimii mai mari a cojii, oul albastru prezinta o imbatranire mai lenta. Echilibru nutritional de ou ecologic: 13% protein, 9,1%grasimi usor de digerat, 12,2% din minerale, fosfor ,fier si sulf si vitamine continute in albus si galbenus A, D, B1 si B2.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 2
Nume:



mariana0204 16 aprilie 2017  
Foarte frumoase!
Răspunde Raportează
cristiorastie 22 ianuarie 2017  
Baftă la puisori.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.